BTW-identificatienummer

Wat is een btw-identificatienummer?

Een btw-identificatienummer is voor eenmanszaken en zzp’ers een uniek nummer. Het nummer krijg je van de Belastingdienst als zij je als ‘ondernemer voor de btw’ zien. Je gebruikt je btw-id voor alle contacten met klanten en leveranciers, zoals op je facturen en website. Kortom, op al je uitingen naar buiten.

Het btw-id heeft in tegenstelling tot het oude btw-nummer géén koppeling met je Burgerservicenummer (BSN). Hierdoor is je privacy beter beschermd. Het nieuwe btw-id ziet er zo uit:

  • de landcode NL
  • 9 (willekeurige) cijfers
  • de letter ‘B’
  • een controlegetal van 2 cijfers

Voorbeeld btw-identificatienummer: NL 123456789B01.

Wat is een subnummer?

Het subnummer is een 2 cijferig nummer. Meestal is dat 01. Je vindt het nummer na de 'B' in je btw-identificatienummer.
Als je al eerder een btw-nummer hebt gehad, is het sub-nummer waarschijnlijk 02.

Btw-id vermelden

Je moet je btw-id vermelden op je facturen. De datum die je op je factuur zet bepaalt de aangiftedatum. Dus verstuur je een factuur op 15 september? Dan moet je de btw van deze factuur meenemen in je aangifte van het 3e kwartaal. Zelfs als je dit bedrag nog niet in het 3e kwartaal hebt ontvangen.

Verkoop je via internet of bied je daar je diensten aan? Vermeld je btw-id nummer dan ook duidelijk op je website.


Wat is een omzetbelastingnummer?

Voor het contact met de Belastingdienst gebruik je vanaf nu het omzetbelastingnummer (dat is je oude btw-nummer). Voor eenmanszaken is het omzetbelastingnummer gebaseerd op het BSN. Je gebruikt het omzetbelastingnummer voor je btw-aangifte, het terugvragen van oninbare btw en het verleggen van je btw. Het nummer ziet er zo uit:

  • een RSIN/fiscaal nummer of Burgerservicenummer (BSN)
  • een toevoeging van 3 posities: B01 t/m B99

Voorbeeld omzetbelastingnummer: 111234567B01.


Hoe krijg ik mijn btw-id en omzetbelastingnummer?

Hoe en welke nummers je krijgt, hangt af van je rechtsvorm:

Nummers voor je eenmanszaak

Als je je eenmanszaak inschrijft bij KVK, krijg je van de Belastingdienst binnen 2 weken 2 brieven. 1 brief met daarin je omzetbelastingnummer en 1 brief met je btw-identificatienummer.

Waarom krijg je als eenmanszaak 2 nummers?

Het oude btw-nummer voor eenmanszaken en zzp’ers was gebaseerd op je BSN nummer. Met het gebruik van het nieuwe btw-id wordt het risico rond identiteitsfraude verminderd en de privacy versterkt. Eenmanszaken krijgen nu een btw-identificatienummer en een omzetbelastingnummer.