Belastingaangifte 2020

Door de vele steunmaatregelen moet je opletten bij de aangifte inkomstenbelasting 2020 of het onderstaande van toepassing is :
 
Geen rente betaald ? Dan ook niet aftrekken !
 
Een van de favoriete aftrekposten is de hypotheekrenteaftrek. de rente die je aan de bank betaalt voor de hypotheekschuld mag je, onder een aantal voorwaarden, aftrekken van je bruto-inkomen. Daardoor daalt het bedrag waarover je belasting hoeft te betalen. 
 
Dit jaar hebben hypotheekverstrekkers je de mogelijkheid gegeven om tijdelijk een betaalpauze in te gelasten voor de hypotheek. Als je hiervan gebruik hebt gemaakt kun je over 2020 minder hypotheekrente aftrekken !
 

TOFA : gewoon belast 
 
Flexwerkers die gebruik hebben gemaakt van de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA), moeten hierover nog wel belasting betalen. Flexwerkers die hun inkomen weg zagen vallen, konden in de maanden maart, april, mei onder allerlei voorwaarden een tegemoetkoming krijgen van € 1.650. Dit wordt wel gewoon als inkomen gerekend, dus er moet nog belasting betaald worden.
 

ZZP'ers 
 
Om in aanmerking te komen voor zelfstandigenaftrek en "eventueel" startersaftrek moet je minimaal 1225 uur per jaar in je onderneming gewerkt hebben. 
Door de coronacrisis is dat voor veel zzp'ers niet mogelijk geweest. Voor de periode tussen 1 maart en 30 september mag je van de fiscus dit jaar 24 uur per week rekenen, ook al maakte je die uren niet "echt"
 
Er is wel een addertje onder het gras : als je in loondienst bent gaan werken omdat je als zzp'er niet aan de bak kwam, dan gelden de versoepelde regels niet voor de periode dat je voor een "baas" werkte.
 
 
TOZO is inkomen
 
Zzp'ers die een TOZO-uitkering krijgen (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers) moeten daarover, net als TOFA-ontvangers wel nog belasting betalen. 
Met de TOZO kunnen ondernemers die bijna niets meer verdienen een aanvulling op het inkomen krijgen tot bijstandsniveau
 
 
TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) of TOGS (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren)
 
Heeft jouw bedrijf steun gekregen in de vorm van de TVL of TOGS ? Deze subsidies blijven onbelast !
 
 
NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid)
 
Deze subsidie moeten werkgevers wel rekenen als bedrijfsinkomsten. Dit is de regeling voor loonkostensubsidie. Hierdoor zullen de loonkosten lager worden in 2020.